Menü
Hesabım
Sepetim
Aynı Gün Kargo
KIRMIZI MERCAN ÇİÇEĞİ (Russelia Equisetiformis) - 1
KIRMIZI MERCAN ÇİÇEĞİ (Russelia Equisetiformis) - 2
KIRMIZI MERCAN ÇİÇEĞİ (Russelia Equisetiformis) - 3

KIRMIZI MERCAN ÇİÇEĞİ (Russelia Equisetiformis)

Yorum Yap
Yorumlar (0)
199,90 TL
Beğen

Mercan çiçeği (Russelia Equisetiformis)

Meksikalı, sıcağı güneşi seven, hava şartları müsait oldukça bütün yıl çiçek açmaya devam eden çalı türü bir bitki mercan çiçeği saksılarda sarkıcı bitki gibi yetiştirilebilir hem iyi bir yer örtücüdür.

Meksikalı, sıcağı güneşi seven, hava şartları müsait oldukça bütün yıl çiçek açmaya devam eden çalı türü bir bitki. Çalı süpürge gibi incecik zarif dalları uzadıkça öne eğilir. Mercan çiçeği dik durmaz.

Plantaginaceae familyasının Russelia cinsi gurubunun Russelia equisetiformis türü. Biz mercan çiçeği diyoruz. Diğer bir adı ada mercanıdır. İngilizcede coral plant deniyor. Diğer yaygın adı fire cracker ‘ateş çıtırtısı’.. Plantaginaceae familyasından olmakla sinirotu ve aslanağzı ile akrabadır.

Saksıda mercan çiçeği

Kökten çıkan sürgün saplar üzerinde ince ince yüzlerce dallanıp budaklanarak ve dik durmayarak püskül görünümlü olur. Bu yüzden saksılarda sarkıcı bitki gibi yetiştirilebilir. Aynı zamanda iyi bir yer örtücüdür. İnce uzantıları baharda havalar iyice ısındıktan sonra sonbaharın veya kışın elverişsiz hava şartlarına kadar devamlı çiçeklenir.

Kuraklığa, yakıcı güneşe dayanıklıdır. Akdeniz iklimi görülen memleketlerin en sevilen süs bitkilerinden olmuştur.

Kış soğuklarına -7°C dereceye kadar dayanabiliyor. Fakat -2°C dereceden daha soğukta, hava şartlarına göre büyük zarar görebilir. Önemli değil. İlkbaharda yeniden kökten sürgünler çıkarır. İstanbulda hiç sorunsuz bahçelerde yetiştirebilirsiniz. Balkonlarda ve teraslarda ise kalın kenarlı toprak saksı gerektirir.

Mercan çiçeğinin yeri çok iyi güneş alan yer olmalı. Aksi takdirde (kış hafif de olsa sert geçen yerlerde) baharda bir hayli geç uyanır, çiçeklenmesi de ağustosu bulur. İstanbulda güneyli cephelere bakan yerlerde bulunuyorsa, kış pek soğuk geçmediği takdirde çiçeklenmeye devam eder. Kışın ne zaman fazla soğuk görülürse o zaman durur uykuya geçer.

Toprak

Bahçelerde pek toprak seçmez, yeter ki suyu iyi süzdürebilir toprak olsun. Humuslu, iyi süzdüren topraklarda iyi gelişir. Saksılar için: Humuslu bahçe toprağına eski sığır gübresi ve ponza taşı karıştırın. Bu yeter.

Sulama

Toprak ıslaklığını yitirmeli, ama nemini fazla yitirmeden sulayacaksınız. Fazla sulama zarar verir.

 

Besin

Yaz başından yaz sonuna kadar arada  sırada hafif dozlarda besin verilebilir.

Budama

İlk yıl budama yapılmaması önerilir. İkinci yıldan itibaren çiçekleri giden dalları dipten keserseniz daha fazla yeni sürgünler çıkarır. Ama aşırıya kaçmadan kontrollü yapmalısınız; bitkiyi zamanla tanıyarak. Ayrıca, en az iki yıllık mercan çiçeğinizi kış sonunda dipten budayın.

Çoğaltılması

1- Birkaç yıllık mercan çiçeği ilkbaharda köklerinden ayrılarak çoğaltılabilir.

2- En az 8 cm boyunda yan sürgünler ilkbahar sonunda (havalar iyice ısındığı zaman) dipten kesilerek alınır, kumda veya perlitli çok süzek bir toprakta köklendirilir. Sıcak yer veya alttan ısıtma sağlayacaksanız ilkbahar başında da çoğaltabilirsiniz.

3- Tohumla çoğaltılması da kolaydır. Zaten tohumları düştüğü yerde çimlenir kendi kendine çoğalır.

 

Dış mekan bitkilerinde, bitki formu ve çiçeklenme mevsimsel olarak değişiklik göstermektedir.

 

Benzer Ürünler
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.