Menü
Hesabım
Sepetim
Toplam 106 ürün bulunmaktadır.

En seçkin salon çiçekleri arasında yerini alan starliçe, yani bir diğer adı ile turna gagası ve cennet kuşu, oldukça ilgi çeken bitkilerden biri haline geldi. Son zamanlarda bitkiseverlerin en çok araştırdığı bitkilerden biri olan starliçe, bakımı oldukça emek isteyen çiçeklerdendir. Saksı çapı 19 cm olan starliçe, saksısı ile 80 - 100 santimetreye kadar uzanabilir. Turna gagası, yani starliçe bitkisinin toprağını mümkün olduğunca nemli tutmak gerekir fakat bu aşamada köklerinin sürekli ıslak kalmadığından emin olmalısınız. 

Starliçe Çiçeği Özellikleri

Adı: Starliçe, Turna Gagası, Cennet Kuşu

Köken: Güney Afrika

Boy: 2-2.5 metre

Toprak: Nemli kalmalı fakat köklerinin ıslak kalmadığından emin olunmalı.

Işık: Gün ışığının iyi geldiği bir alanda bakılmalıdır.

Isı: Gündüzleri 15 derecede olmalı geceleri ise 10 derecenin altına düşmeyen ortamlarda bakılmalı.

Su: Kışın az miktarda su vermeli yazın ise oldukça sık sulanmalıdır.

Evcil hayvanların ulaşamayacakları yerde bakılmalıdır. Starliçe bitkisi, ağız yolu ile hayvanlara temas ederse toksik etki yaratır.

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Oldukça sıcak iklimi seven starliçe, soğuk havalara karşı dayanıklı değildir. Bu sebeple Turna Gagası olarak bilinen starliçe bitkisinin sıcaklığı 10 derecenin altında olan alanlarda tutulmaması gerekir. Sağlıklı bir ortamda yetişebilmesi için sıcaklığın ortalama 21 derece ve 32 derece altında olması önemlidir.
  • Bol güneş ışığı alan yerlerde olmayı sever, gölge alanlardan ve karanlıktan hoşlanmaz.
  • Yaz aylarında düzenli sulama ister. Toprağı daima nemli kalmalı fakat ıslak olmamalıdır. Eğer kökleri fazla su alırsa, bitkide çürüme gerçekleşir. Starliçeyi koyduğunuz saksının alt kabının su içinde kalmamasına özen gösterin. Yaprağı fazla olan bitkinin daha fazla suya ihtiyacı olur.
  • Zaman zaman yapraklarına su püskürtülmesi, nemli kalmasını sağlayacaktır.
  • İlkbahar ayından itibaren turna gagasının toprağına suda çözülen gübre takviyesi yapılması önerilir. Bu sıvı gübre takviyesi, 15 günde 1 olmak üzere sulama suyuna katılarak, bitkiye verilebilir. Yaz sonuna kadar bu işlemin yapılması bitkinin bakımında oldukça etkili olacaktır.
  • İlkbahar ayında starliçenin saksısı kontrol edilmeli eğer bitkinin kökleri sıkışmışsa mutlaka daha geniş bir saksı içerisine alınmalıdır.

Daha ayrıntılı bilgi için Starliçe Bitkisi Bakımı ve Anlamı başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Starliçe (Turna Gagası, Cennet Kuşu) Nasıl Sulanır?

Starliçe bakımında en çok dikkat edilmesi gereken unsur, sulama biçimidir. Güney Afrika kökenli bir bitki olan starliçenin sulanması aksatılmamalı ve ihtiyacı olandan az ya da çok su verilmemelidir.

Sulama yaparken oda sıcaklığında bir su kullandığınızdan emin olun.

Direkt musluktan aldığınız su ile bitkiyi sulamayın. Musluktan aldığınız suyun içerisinde bazı bakteriler olduğu için bitkinize zarar verebilir.

Sulama yapacağınız zaman starliçenin toprağını kontrol edin. Yaz aylarında haftada bir kez su isteyen starliçeyi, kışın 10 günde bir sulamanız yeterli olacaktır.

Starliçenin saksısını düzenli olarak kontrol edin. Saksının altındaki tabağın içerisinde su birikmemesine özen gösterin. Saksı altında biriken ve dökülmeyen su, bitkinin çürümesine sebep olacaktır.

Zaman zaman bitkinizin yapraklarını nemli bir bez yardımı ile silin.

Starliçe (Turna Gagası, Cennet Kuşu) Türleri Nelerdir?

Strelitziaceae familyasına üye olan starliçe, Güney Afrika kökenlidir. Nehir kenarlarında yetişen bu bitkinin türleri mevcuttur.

Strelitzia Reginae: Uzun ve eliptik yaprakları vardır. 1,5 metreye kadar boylanabilir. Bu türün çiçekleri turuncu ve mavi renktedir. Akdeniz bölgelerinde sadece iç mekân bitkisi olarak değil, dış mekân bitkisi olarak da tercih edilir. Dayanıklı ve uzun ömürlü bir bitkidir.

Strelitzia Nicolai: Dev starliçe olarak bilinirler. Yaprakları muz görünümündedir ve geniştir. Boyu 8 metreye kadar uzar ve yaprak boyları 1 metreyi bulur. Yaz aylarında beyaz ve gri renklerinde çiçek açmaya başlar.

Strelitzia Juncea: Bodur starliçe olarak bilinir. Yaprakları ince, uzun ve kılıç şeklindedir. İsminin bodur olduğuna aldanmayın, yaprakları oldukça geniştir. Bakımı oldukça kolaydır.

Starliçe Nasıl Çoğaltılır?

Kökten ayırma yöntemi ile çoğaltılan starliçe, 6 aylık olunca çoğaltma işlemi yapılabilir. Kökünden ayırarak çoğaltılacak olan Starliçe, kökleri yerlerine iyice alışana kadar çiçek vermez. Çürümeden büyümesi için uygun bir toprak karışımının içerisine ekilmeli ve belirlenen günlerde sulama işlemi yapılmalıdır.

Fidanburada.com'da Tek Tuşla Starliçe Almak Mümkün!

Siz de evinizin güneş alan yerinde bir starliçe çiçeğine yer vermek istiyorsanız, yapacağınız işlem çok basit! Hemen Fidanburada.com’a girin online siparişinizi verin.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.