Menü
Hesabım
Sepetim
Bitkilerimi Ne Sıklıkta Sulamalıyım?
27.01.2023

Bitkilerimi Ne Sıklıkta Sulamalıyım?

Bitkiler; ortamımızın havasını temizler, stresi azaltır, evimizde, ofisimizde, gittiğimiz herhangi bir mekânda bize doğadaymışız hissi verir, enerjimizi tazeler, huzur bulmamızı sağlar bu konuda herkes hemfikirdir.

Peki bitkilerimize eğer iç alanda bakıyorsak, onlara nasıl daha iyi davranabiliriz? Onların konuştuğu dili nasıl çözebiliriz?  Bitki dilinden anlamaya başlamak için 1. kural onları olması gerektiği gibi sulamak!   Yani en çok karıştırdığımız ve nasıl yapacağımızı bilemediğimiz konu...

>> Salon Bitkileri

Sulamanın kaliteli olması için çevresel faktörleri ve bitkinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmanızın yeterli olacağını göreceksiniz. Şimdi öncelikle her bitkinin farklı bir sulama ihtiyacı vardır ve sadece bitkinizin türü değil, aynı zamanda bitkinizin saksısına, evdeki konumuna, mevsime bağlı olarak da su ihtiyacı değişebilmektedir. Fakat bitkininizin ve toprağının dilinden anlamaya başladığınız zaman, bu işin o kadar da zor olmadığını göreceksiniz. İşte bilmeniz gerekenler;

Bazı bitkiler su konusunda çok isteklidir, bazıları haftalarca suya ihtiyaç duymaz. Bu nedenle biraz araştırma yapmak ve her bir özel türün su ihtiyacının ne seviyede olduğunu bilmemiz gerekir.

Bitkinin Su İsteme Miktarını Etkileyen Faktörler

Saksı ortamı (nem veya kuruluğa sebep olabilir), ışığa maruz kalma, sıcaklık ve nem.

Bitkinin size verdiği mesajlar: Toprak kuru ve yapraklar soluyorsa, bitki susamış olabilir. Ancak yaprakları solma, dökülme ve sararma çok fazla su verdiğiniz anlamına gelebilir. Bitkilerin çoğu ilkbahar ve yaz aylarında daha fazla su isterler ancak  sonbahar ve kış aylarında uyku dönemlerinde oldukları için daha az su isteyecektir.

Ne Şekilde Su Vermeliyiz?

Uzun bir ağzı olan bir sulama kabı, toprağın etrafına suyu yönlendirmek için en iyi sulama aracıdır çünkü yapraklarııslatmaktan kaçınır. Islanan yaprakların mantarlara bitkilere yerleşmek için davetiye çıkartacağını unutmayın.

>> Ofis Çiçekleri

Saksı ortamı gerçekten kuruysa, suyu emmek daha uzun bir zaman alabiliyor. Bu yüzden su alttan şaşırtıcı derecede hızlı bir şekilde akarsa, muhtemelen tam içinden geçiyordur. Bu durumda, toprağın onu emmesini sağlamak için bitkiye uzun, yavaşşekilde su verilmedir. Kritik nokta bitkiyi tanımak ve onu anlamaya çalışmak. Bir kez onu dinlemeye başladığınızda onu anladığınızı fark edeceksiniz ve muhteşem büyümelerine şahit olmak size inanılmaz huzur verecek. Gelelim sulama önerilerimize …

Bitkimi Ne Sıklıkla ve Ne Kadar Sulamalıyım?

Sulamayı basit tutmak en iyisidir. Parmağınızı toprağın üst tabakasına yerleştirin. Nemliyse, su vermeyin. Kuru ise, su ekleyin.

Mevsimler değiştikçe sulama ihtiyaçlarının da değişeceğini unutmayın. Klimanızı veya kaloriferinizi açtığınızda ortamın nem değişecektir. Bu durumda bitkinizin su isteği farklılaşacaktır.

Unutmamanız gereken en önemli konuda bitkileriniz saksısıdır. Her zaman sularken, tahliye deliklerinden su geldiğini görene kadar yapın. Bitkinin suyu emmesi için zaman tanıyın. Ardından damlama tepsisini boşaltın. Eğer kullandığınız saksının altında delikler varsa fazla su tahliye olacaktır ve bu sizin için verdiğiniz suyun toprağın her bölümüne homojen dağıldığına dair bir belirti olacaktır ancak saksınızın altı delik değilse fazla su saksının altında birikecek ve toprak üzeri kuruduğunda siz toprağının tamamını kuru zannederken aslında saksı altında biriken nemli toprağı maalesef fark edemeyeceksiniz. Burada yapılması gereken eğer altı delik olmayan bir saksıya sahipseniz bitkinizin çürümemesi için sulama sıklığını olabildiğince seyrek tutmalı eğer mümkünse bitkinizin toprağının nemli olup olmadığını ince, tahta bir çubukla kontrol etmeniz olacaktır.


Bu blog yazımızı da inceleyebilirsiniz: Bitkime Ne Zaman Gübre Vermeliyim?

Blog Son Eklenenler
Orkide Bakımı - Orkide Ne Zaman Çiçek Açar ?
Orkide Bakımı - Orkide Ne Zaman Çiçek Açar ?

Kimsenin orkidesi çiçeksiz kalmasın istedik. Sizler için orkide bakımı ve kullanım alanları hakkında bazı ipuçları derledik.

Devamını Oku
16.04.2024
Bitkiler ve Yoga: Huzurlu Bir Ortam Yaratma
Bitkiler ve Yoga: Huzurlu Bir Ortam Yaratma

Bitkiler ve Yaşam

Bitkiler, yogayı uygulama alanınıza doğal bir dokunuş katarak daha huzurlu ve dengeli bir ortam yaratmanıza yardımcı olabilir. İşte bitkilerin yoga pratiği ile nasıl bir uyum içinde olabileceğine dair detaylar

Devamını Oku
11.08.2023
Bitki ve İnsan İlişkisi: Bilimsel Bir Bakış
Bitki ve İnsan İlişkisi: Bilimsel Bir Bakış

Bitkiler ve Yaşam

Sebzeler, vitamini ve minerali yüksek miktarlarda sağlar. Ayrıca düşük kalorili olmaları nedeniyle sağlıklı kilo yönetiminde yardımcı olurlar.

Devamını Oku
10.08.2023
En Dayanıklı İç Mekan Bitkileri
En Dayanıklı İç Mekan Bitkileri

Bitkiler ve Yaşam

Bakımı kolay ve dayanıklı birçok iç mekan bitkisi vardır. İşte iç mekanlarda yetiştirmek için en dayanıklı bitkiler

Devamını Oku
09.08.2023
Bitkiler ve Evcil Hayvanlar: Uygun Bitki Seçimi
Bitkiler ve Evcil Hayvanlar: Uygun Bitki Seçimi

Bitkiler ve Yaşam

Bu blogda evcil hayvanlar için güvenli olan bitkileri ve kaçınılması gerekenleri derledik.

Devamını Oku
08.08.2023
Hangi Bitki, Hangi Odaya Uygun?
Hangi Bitki, Hangi Odaya Uygun?

Bitkiler ve Yaşam

İşte "Hangi bitki, hangi odaya uygun?" sorusuna bazı yanıtlar

Devamını Oku
09.08.2023
Bitkilerle Ev Dekorasyonu: Trendler ve İpuçları
Bitkilerle Ev Dekorasyonu: Trendler ve İpuçları

Bitkiler ve Yaşam

Bu blog yazısında, evinizde bitkileri nasıl kullanabileceğinizi, hangi bitkilerin popüler olduğunu ve ev dekorasyonunda bitki trendlerini ve ipuçlarını keşfedeceğiz.

Devamını Oku
06.08.2023
Evde Bitki Yetiştirmenin Psikolojik Faydaları
Evde Bitki Yetiştirmenin Psikolojik Faydaları

Bitkiler ve Yaşam

Yeşil yaprakların arasında çalışmak, doğayla bir bağlantı hissetmeyi sağlar ve çoğumuz için stresin hafiflemesine yardımcı olur

Devamını Oku
05.08.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.