Menü
Hesabım
Sepetim
Bitkilerimin Yaprakları Neden Sararıyor?
27.01.2023

Bitkilerimin Yaprakları Neden Sararıyor?

Bitkilerinizin yapraklarının neden sarardığını merak ediyorsanız size sararmış yaprakların ne anlama geldiğini anlamanız için birkaç ipucu! Birazcık inceleme sonrası bitkinizin sarı yapraklar geliştirmesinin yedi yaygın nedenini keşfedeceksiniz.

>> Tropikal Bitkiler

1- Sulama

Aşırı veya az sulama, sarı yaprakların iki yaygın nedenidir. Bitkiniz su altındaysa, sonunda nemi korumak için umutsuz bir çabayla yapraklarının bir kısmını feda edecektir. Öte yandan, çok fazla su sık sık bitkinizin köklerini öldürür çünkü su dolu toprakta nefes alamazlar. Bu, aynı zamanda bitkinizin sarı yapraklar üretmesine neden olur.

Bu sorunlardan herhangi birini önlemek için, bitkinizin dibinde drenaj delikleri olan bir saksıda olduğundan emin olarak başlayın. Bu delikler, fazla suyun sulama arasında tahliye edilmesini sağlar. Ardından, bitkilerinizi yalnızca toprağın üst kısmı dokunulduğunda kuru hissettiğinde sulayın.  Sulama ile ilgili ayrıntılı bilgi için like tıklayabilirsiniz.

2- Işık İhtiyacı

Bitkiler, çok fazla veya çok az ışık alırlarsa sarı yapraklar da geliştirebilirler. Gölge sevenlerin yaprakları, güneşli bir yerde yaşamaya zorlandıklarında yavaş yavaş sararır.

Öte yandan güneşe tapan iç mekan bitkileri, loş koşullarda yetiştirilirse sararmaya başlayabilir. Bitkilerinizin kendine has ışık, su, nem isteğini araştırmalısınız ve onu ışık gereksinimlerinin karşılandığı uygun bir yere koyun. Parlak, dolaylı ışık genellikle çoğu ev bitkisini mutlu eder.

3- Bulunduğu Ortama Alışma Süresi

Bitkinizi teslim aldıktan hemen sonra sarı yapraklar dökmeye başlarsa, endişelenmenize gerek olmayabilir. Büyük olasılıkla bitkiniz evinizdeki daha düşük ışık seviyelerine uyum sağlıyor ve artık destekleyemeyeceği yapraklar döküyor. Örneğin Benjamin gibi bazı türler, yeni bir yere taşındıklarında bazen sarı yapraklar bırakırlar. Ancak panik yapmayın, çoğu durumda bitkiniz kısa bir ayarlama süresinden

Sonra yeni yapraklar vermeye başlayacaktır.

Not: Bitkilerinizi teslim aldıktan sonra saksı değişimi yapmak isterseniz onlara 3-4 gün yeni ortamına alışması için zaman tanımalısınız.

4-Olgunluk

Bitkiler yaşlandıkça alt yaprakları genellikle sararır ve düşer. Bu, bitkinizin hasta olduğu anlamına gelmez. Bu sadece, alt yaprakların artık daha yüksek yapraklar tarafından gölgelendiği ve bitkinin artık ihtiyaç duymadığı anlamına gelir. Ayrıca birçok yaygın ev bitkisinin aslında doğal ortamlarında ağaç olduğunu ve yaprak bırakmanın, büyüdükçe bir gövde oluşturmaya çalışma sürecinin sadece bir parçası olduğunu unutmayın.  

5-Gübre İsteği

Bitkileriniz, topraktaki bazı temel besin maddelerinin azalması ile sarı veya lekeli yapraklar geliştireceklerdir. Bu, bitkiyi ilk satın aldığınızda karşılaştığınız bir sorun olmayacaktır, çünkü bunlar besin açısından zengin saksı karışımında yetiştirilip gönderim sağlanmaktadır. Ancak bir süre sonra bitkileriniz birlikte geldikleri besinleri tüketecek ve sağlıklı yaprakları korumak için ara sıra bitki besin desteğine ihtiyaç duyacaktır. Bitkilerinizi en iyi formda tutmak için, gübre verebilirsiniz.

Önerdiğimiz bitki besinler için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://www.fidanburada.com/gubreler

6-Zararlılar

Yaprak bitleri ve örümcek akarları gibi iç mekan bitki zararlıları da ev bitkilerinizde sarı yapraklara neden olabilir. Her ikisi de bitki sularını emer ve yaprakların anemik ve solgun görünmesine neden olur. Yaprak bitleri, sapların ucuna tutturulmuş küçük pirinç tanelerine benzer. Örümcek akarlarını çıplak gözle görmek neredeyse imkansızdır ancak bitkilerinizin yapraklarının alt kısımlarında ince tüylü ağlar oluştururlar. Her iki zararlı da organik bir böcek ilacı ile kontrol edilebilir. Bu zararlılar kuru havada da gelişirler, bu nedenle bitkilerinizin etrafındaki nem seviyesini yüksek tutun.

7-Sıcaklık

İç mekan bitkileri doğada tropikaldir ve aşırı hava koşullarından hoşlanmazlar. Bir ısı çıkışına, şömineye, klimaya veya cereyanlı pencere veya kapıya çok yakın yaşamaya zorlanırlarsa, bitkileriniz ne kadar mutsuz olduklarını sarı yapraklar bırakarak gösterebilirler. 


Bu blog yazımızı da inceleyebilirsiniz: Bitkilerimi Ne Sıklıkta Sulamalıyım?

Blog Son Eklenenler
Bitkiler ve Yoga: Huzurlu Bir Ortam Yaratma
Bitkiler ve Yoga: Huzurlu Bir Ortam Yaratma

Bitkiler ve Yaşam

Bitkiler, yogayı uygulama alanınıza doğal bir dokunuş katarak daha huzurlu ve dengeli bir ortam yaratmanıza yardımcı olabilir. İşte bitkilerin yoga pratiği ile nasıl bir uyum içinde olabileceğine dair detaylar

Devamını Oku
11.08.2023
Bitki ve İnsan İlişkisi: Bilimsel Bir Bakış
Bitki ve İnsan İlişkisi: Bilimsel Bir Bakış

Bitkiler ve Yaşam

Sebzeler, vitamini ve minerali yüksek miktarlarda sağlar. Ayrıca düşük kalorili olmaları nedeniyle sağlıklı kilo yönetiminde yardımcı olurlar.

Devamını Oku
10.08.2023
En Dayanıklı İç Mekan Bitkileri
En Dayanıklı İç Mekan Bitkileri

Bitkiler ve Yaşam

Bakımı kolay ve dayanıklı birçok iç mekan bitkisi vardır. İşte iç mekanlarda yetiştirmek için en dayanıklı bitkiler

Devamını Oku
09.08.2023
Bitkiler ve Evcil Hayvanlar: Uygun Bitki Seçimi
Bitkiler ve Evcil Hayvanlar: Uygun Bitki Seçimi

Bitkiler ve Yaşam

Bu blogda evcil hayvanlar için güvenli olan bitkileri ve kaçınılması gerekenleri derledik.

Devamını Oku
08.08.2023
Hangi Bitki, Hangi Odaya Uygun?
Hangi Bitki, Hangi Odaya Uygun?

Bitkiler ve Yaşam

İşte "Hangi bitki, hangi odaya uygun?" sorusuna bazı yanıtlar

Devamını Oku
09.08.2023
Bitkilerle Ev Dekorasyonu: Trendler ve İpuçları
Bitkilerle Ev Dekorasyonu: Trendler ve İpuçları

Bitkiler ve Yaşam

Bu blog yazısında, evinizde bitkileri nasıl kullanabileceğinizi, hangi bitkilerin popüler olduğunu ve ev dekorasyonunda bitki trendlerini ve ipuçlarını keşfedeceğiz.

Devamını Oku
06.08.2023
Evde Bitki Yetiştirmenin Psikolojik Faydaları
Evde Bitki Yetiştirmenin Psikolojik Faydaları

Bitkiler ve Yaşam

Yeşil yaprakların arasında çalışmak, doğayla bir bağlantı hissetmeyi sağlar ve çoğumuz için stresin hafiflemesine yardımcı olur

Devamını Oku
05.08.2023
Evcil Hayvan Dostu Bitkiler
Evcil Hayvan Dostu Bitkiler

Bitkiler ve Yaşam

Salon bitkileriyle evimizin eksik kalan dekorasyonunu tamamlarken yaşanmışlık, canlılık katıyoruz ancak küçük çocuklarımız ve birlikte yaşadığımız evcil hayvanlarımız varsa zehirli bitkilerin potansiyel tehlikelerinin de farkında olmamız önemlidir. Neyse ki, evinizdeki herkese güvenli ve sağlıklı bir ortam yaratmak için aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda toksik olmayan ev bitkisi var. Bu yazıda, toksik bitkinin ne anlama geldiğini, en popüler toksik olmayan bitkileri ve özelliklerini, toksik olmayan bitkileri nasıl seçileceğini keşfedeceksin! Toksik Bitki Ne Demektir?

Devamını Oku
13.06.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.