Menü
Hesabım
Sepetim
Toplam 73 ürün bulunmaktadır.

Deve Tabanı (Monstera)

Son dönemin en popüler bitkileri arasında yer alan Monstera Deliciosa, yani bir diğer adı ile deve tabanı, her evde bir köşe sahibi oldu. Hal böyle olunca bu çiçek sahiplerinin akıllarına deve tabanı ile ilgili sorular geliyor. İç mekanların vazgeçilmezi olan Monstera, görkemli ve bakıma az ihtiyaç duyan bir bitkidir. Yaprakları ve gövdesi birbirine tutturulursa 5 metreye kadar uzayabilir. Çok karanlık ortamı sevmezler. Eğer Monstera’yı çok karanlık bir ortama koyarsanız yaprak delikleri kısımlarını çok net göremezsiniz. Monstera, ilk alındığında yaprakları genç ve taze olacağından deliklerini göremezsiniz. Monstera bitkiniz büyüdükçe yaprakları delikli hale gelecektir. Ekim ve Şubat aylarında dinlenme aşamasındadır ve bu süre içerisinde soğuk havada durmak ister. Havanın derecesi 15 derecenin altına düşmemelidir. Monstera bitkisi, fazla büyüdüğü için ev ortamına geniş bir alana alınmalıdır.

Deve Tabanı (Monstera) Özellikleri

Toprak: Zengin ve karışımı bol olan toprakları sever.

Işık: Yarı gölge alanları sever.

Isı: Kışın 15 derecelik ısılarda olmaktan hoşlanır. Ne çok sıcak ne çok soğuk kısacası ılık koşullarda bakılmalıdır.

Su: Yazın çok sık sulamak ve yapraklarına su püskürtmek gerekir. Islak bir bez yardımı ile yapraklarını silebilirsiniz.

Evcil hayvanların ulaşamayacakları yerde bakılmalıdır. Monstera, evcil hayvanlarda ağız yolu ile temas sırasında toksik etki yaratır.

Deve Tabanı (Monstera) Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Deve tabanı bakımı oldukça özen gerektirir. İlk önemli adım; Monstera’yı geniş bir alanda büyütmektir. Dar alanları hiç sevmez. Köklerinin rahat salınabilmesi için mutlaka rahat bir alanda olmalıdır.
  • Deve tabanı, direkt güneş ışığından hiç hoşlanmaz. Yarı gölge alanları tercih eder. Doğrudan güneş ışığına maruz kalan deve tabanlarının yaprakları sararacak ve canlılığını kaybedecektir.
  • Monstera için sulama zamanı oldukça önemlidir. Sulama zamanı için belirlediğiniz günlerin dışına çıkmamalısınız.
  • Aşırı soğuk ve aşırı sıcak ortamlardan hoşlanmaz. Sıcaklık derecesi 15’in altına düşmemeli ve fazla üstüne çıkmamalıdır.
  • Monstera’nın herhangi bir yerden gelen rüzgâr en büyük düşmanıdır. Kapı arasından bile rüzgâra maruz kalmamasına dikkat edin.
  • Monstera’nın yaprakları tozlanabilir bu yüzden ıslak bir bez ile tozlandıkça yapraklarını silmelisiniz.
  • Bitkinizin kontrollü bir şekilde büyümesini temenni ediyorsanız, ara ara budama yapmayı unutmayın!

Daha ayrıntılı bilgi için Deve Tabanı Çiçeği Bakımı başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Monstera (Deve Tabanı) Nasıl Sulanır?

Deve tabanı bakımında en çok dikkat edilmesi gereken unsur sulama biçimidir. Tropikal bir bitki olan Monstera’nın sulanması aksatılmamalı ve ihtiyacı olandan az ya da çok su verilmemelidir. Sulama yaparken suyun sıcaklığına dikkat edin. Oda sıcaklığında su ile bitkinizi sulayın.

Direkt musluktan aldığınız su ile deve tabanını sulamayın. Musluktan aldığınız suyun içerisinde bazı bakteriler olduğu için bir süre dışarda bekletmenizde fayda var.

Sulama yapacağınız 3 günü belirleyin ve bu günlerin hatta mümkünse belirlediğiniz saatlerin dışına çıkmayın. Örneğin Salı, Perşembe, Pazar sulama yapacaksanız 11-12 arası sulama yapın ve bu saatleri, günleri değiştirmeyin.

Mevsimlere göre Monstera’nın su ihtiyacı değişmektedir. Bu sebeple bitkinizin toprağını sürekli olarak kontrol edin ve eğer susuz kalmışsa hemen ihtiyacını giderin. Kışın 2-3 gün sulama yaparken yazın mutlaka 6, hatta 7 gün sulama yapmanız gerekebilir.

Saksınızın dibinde su birikiyorsa, Monstera’nızın çürümemesi için düzenli olarak biriken suyu boşaltmanız gerektiğini unutmayın!

Deve Tabanı (Monstera) Nasıl Budanır?

Hızla büyüyen ve büyüdükçe canlanan bir bitki olan Monstera’yı ara ara budamak gerekir. Çiçeklenip, çiçeklerini döken deve tabanının budanma vakti gelmiş demektir. Budama yapabilmek için en uygun makası veya bıçağı kullanmalısınız. Budama sırasında bitkinin yapraklarına ve dallarına zarar vermediğinizden emin olun. Düzgün şekilde budadığınız bitkinin parçalarından, çoğaltma yapabilirsiniz.

Monstera (Deve Tabanı) Nasıl Çoğaltılır?

Budama yaptıktan sonra zarar vermeden çıkarttığınız parçaları köklendirmek için bir süre suyun içinde bekletin. Suda köklenen bitkileri torf ve kum bakımından zengin olan toprağın içine yerleştirin. 1 ay içerisinde ektiğiniz parçalar, toprağa sıkı sıkı tutunacaktır. Ardından deve tabanı bakımı için söylenenleri uygulamaya başlamalısınız.

Fidanburada.com'da Monstera Almak Çok Kolay!

Siz de evinizin en geniş köşesinde bir Monstera’ya yer vermek istiyorsanız, yapacağınız işlem çok basit! Hemen Fidanburada.com’a girin siparişinizi verin!

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.