Dış mekan bitkilerinde, bitki formu ve çiçeklenme mevsimsel olarak değişiklik göstermektedir.
Özellikleri
4 metre kadar yükselebilen bir çalıdır. Bir süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilir. Şifalı otlardan melisa limon otu'dur.
Kışa dayanıklılık
Kışın sıfırın altında üç, dört dereceye kadar sorun yok. Biraz daha fazlasında yapraklar ve dallar kurur. En fazla -10°C soğuğa toprak üstü her parçası donup ölerek dayanabilir. İlkbaharda havalar ısındığında köklerden yeni filizler çıkarır. Yurdumuzda tüm deniz etkisindeki kıyı kesimlerimizde melisa açıkta yetiştirilmeye uygundur. Marmara bölgesinin ve Batı Karadeniz bölgesinin kuzey rüzgarlarını kuvvetli alan yerleri ve yüksek kesimleri risklidir. Yine de yaprakları döküldü dallar kurudu diye öldü sanmayın. İlkbaharda kökünden tekrar filizlenme ihtimali var. Karasal iklimli bölgelere uygun değil.
Yetiştirilmesi ve bakımı
Evde de yetiştirilebilir. Aşağıdaki bakım bilgilerine uygun yetiştirebilirseniz uzun yıllarca yaşatabilirsiniz.
Güneş
Toprak ve saksı
Nötr (pH 6.6 – 7.5 arası) topraklarda daha sağlıklı gelişir. Hafif asitli ya da hafif alkalinli topraklarda da sorun çıkmaz. Hem humuslu hem kumlu toprak hazırlamalısınız. Poşet topraklar tek başına uygun olmayabilir. Toprağı süzek, verimli ve humuslu olan bir bahçenin, bir tarlanın toprağına 1/4 oranında kuvars kumu karıştırmanızı tavsiye ederim. Bunda kökler çok sağlıklı saçaklanır.
Saksı büyüklüğü köklerin anca sığacağı kadar olmalı. Daha büyük saksılar şiddetli sıcakların görülmediği bölgelerde melisanın gelişimini aksatır.
Gübreleme
En sevdiği gübre deniz mahsullerinden ya da balıktan yapılmış özel bitki besinidir. Dozajını iki haftada bir verecek şekilde düşük tutmalısınız. İlkbahar ortasından yaz sonuna kadar iki haftada bir verin. Limon Melisa çalısının diğer sevdiği gübre açelya (Rhododendron türü bitkiler) vb. asitli toprak isteyen bitkiler için olan özel gübredir. Yine dozajını iki haftada bir verilecek kadar tutarak aynı şekilde verin. Bunlardan bulamazsanız ev bitkileri için olan genel amaçlı bitki besininden her üç sulamada bir verin.
Bahçelere dikili melisalara koyun veya keçi gübresini ilkbahar başında, yaz başında ve yaz sonunda asitli kompost ile karıştırarak toprağına karşıtırın.
Sulama
Hiç kurumayan hazır poşet toprakları sevmez. Yukarda anlattığım gibi toprak karışımı daha iyidir. Toprak yüzeyi bir hayli kurudukça bol su ile sulayın. Daha çok sulama sorunlara yol açar. Suyunuz kireçli ise büyük kaplarda birkaç gün bekleterek tortusunun dibe çökmesini sağlayın. Sonra sarsmadan üst kısımdan alacağınız suyu kullanın.
Budama
Kış sonunda tüm cılız, güçsüz dallarını dipten budayın. En güçlü dallarını kısaltın. İlk çiçeklerini açtıktan sonra solan çiçekleri, güçsüz dalları yaz boyunca budamalısınız. Her türlü budamalar dallarının sıkışık olmamasını sağlayacak şekilde olmalı. Küçük bir fide iken ilkbaharda yeni uzayan dallarını tepeden budayarak daha çok dallı halde büyümesini sağlasanız iyi olur.
Teslimat Bilgisi
Siparişiniz 2 iş günü içerisinde stoktan kargoya verilecektir.