Menü
Hesabım
Sepetim
Saksı Nasıl Değiştirilir?
27.01.2023

Saksı Nasıl Değiştirilir?

Çoğu bitki, yıllarca aynı saksıda mutlu bir şekilde yaşayabilir. Ancak bazı hızlı büyüyen türler, kaplarını aşabilir ve saksı değişimine ihtiyaç duyabilir. Köklerin drenaj deliklerinden çıktığını fark ederseniz, genellikle bir bitkinin yeni bir saksıya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Başka bir gösterge işareti, her su verdiğinizde suyun hızlı bir şekilde saksının içinden akması ve drenaj deliklerinden dışarı çıkmasıdır. Tabii ki sıkışık ortamlardan rahatsız olmayan bazı bitkiler vardır, ancak kökleri birbirine dolandığından onlar bile yeni bir saksıya ihtiyaç duyarlar.

Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?0

Genel olarak, bitkilerinizin saksı değişimi için en iyi zaman, bitkinin aktif büyümede olduğu ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sonbahar da ekim için iyi bir zamandır, ancak bitkiyi kışa getirmeden en az üç ila dört hafta önce saksı değişimi yapmaya çalışın. Ancak saksı değiştirirken bitkileriniz çok kolay zarar görebilir, kökleri kırılabilir, yeni saksıya geçince siz nasıl olduğunu hiç anlamadan ölebilir. Bu talihsizlikleri yaşamamak için nasıl saksı değiştirildiğini ve saksı değiştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Bitkiyi saksıdan nazikçe çıkarın ve köklerini kontrol edin. Kökler karışmışsa, saksının içinde sıkıca daire çiziyorsa veya toprak eksikse, saksı boyutunu yükseltme zamanı gelmiştir.  Aynı şekilde bitkiniz büyüdüğü saksıda sabit duramıyorsa kökleri saksıyı aşmaya başladıysa da saksı değiştirme zamanınızın geldiği anlamına gelir.

Peki Saksı Değiştirmeden Önce Bilmeniz Gerekenler Neler?

  • Öncelikle bitki iki gün önce sulanmış olmalıdır. Bir gün öncesinden veya saksı değişimi esnasında bitkinizi sulamamalısınız.
  • Yeni saksınızı dikkatlice seçin. Ne tür bir saksı seçerseniz seçin, fazla suyun akmasını sağlamak için dibinde bir delik olduğundan emin olun. Bitkilerin en rahat büyüme gösterdiği saksı türleri Terra Cotta olarak da bilinen toprak saksılardır.
  • Bitkinizin içinde yaşadığından yaklaşık 2 boy daha geniş bir saksı kullanın.
  • Salon bitkileri için tasarlanmış kaliteli bir toprak kullanın. Bahçenizdeki toprağı kullanmayın. Mükemmel toprak, nemini tutmaya yardımcı olacak kompost ve sterilize edilmiş organik maddenin yardımı ile hafif ve kabarık olmalıdır. Ucuz saksı toprağı her zaman uygun değildir. Ağır olabilir ve çok fazla nem tutabilir bu durum bitkinizin çürümesine ya da kurumasına sebep olabilir. 

Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

İlk olarak eski saksısından çıkarırken bitkiyi parmaklarınızın arasında koyup dibinden kavramalısınız ve sonra saksıyı ters çevirmelisiniz.

saksı değişimi

Saksının bir kenarını hafifçe, sert bir yere vurarak topraklı bitkinin saksıdan çıkmasını sağlayın. Eğer olmaz ise bitkiye zarar vermeden bitkiyi dışarıya çekin ve saksıdan çıkmasını sağlayın. Eğer hala istediğiniz sonucu elde edemediyseniz eski saksıyı keserek bitkiden kurtarabilirsiniz.

Eski topraktaki olması mümkün hastalıklara karşı köklerdeki toprağın bir miktarını azaltın. Bu işlem bitkinin sağlıklı gelişmesini sağlar.

 

 saksı nasıl değiştirilir

 

Eski toprağın 1/3’ünü alıp geri kalan boşluğu taze ve beslenmiş toprakla doldurun. Direkt olarak yeni toprak doldurmanız bitkinizin dengesini şaşırtabilir.

Seçtiğiniz yeni saksının dibine bir miktar toprak ekleyin ve bitkinizi yerleştirdiğinizde toprak de eklediğinizi düşünerek yapraklarının saksı hizasının altında kalmamasını sağlayacak şekilde ayarlayın.

Bir miktar daha toprak eklemeniz gerekirse dibine biraz daha toprak ekleyebilir ya da fazla koyduğunuzu düşünürseniz dibindeki toprağı biraz azaltabilirsiniz. 

 

bitkilerde saksı değişimi

Bitkinizi yeni saksısının dibine toprak koyduktan sonra saksıyı tam ortalayacak şekilde yerleştirin ve kenarlarında kalan boşlukları toprakla doldurun.  

Saksınızı toprakla buluşturduktan sonra hafifçe sert bir zemine vurularak toprağı sıkışmasını sağlayın.

Toprağı elinizle fazla sıkıştırırsanız köklerin hareketinin kısıtlanacağını unutmamalısınız. 

İşlem bittikten sonra toprağın tamamın nemli olmasını sağlayana kadar su vermelisiniz.

Saksısı yeni değiştirilmiş bitkiler, ışık seven nitelikte olsalar bile, başlangıçta direkt güneş ışığı altında bırakılmamalı, yarı veya hafif gölge yerlerde bulundurulmalıdırlar.

Bu blog yazımızı da inceleyebilirsiniz: Bitkilerimin Yaprakları Neden Sararıyor?

Blog Son Eklenenler
Popüler Banyo Bitkileri
Ev dekorasyonlarında yaşadığımız alana canlılık katmak için imdadımıza yetişen iç mekân bitkileri son zamanlarda banyo dekorasyonlarında da sık sık karşımıza çıkıyor. Işık almayan banyolar, önceleri yapay bitki ile dekore edilirken artık birçok bitki sever az ışık isteyen bitkiler tercih ederek banyolarını güzelleştiriyor. Üstelik doğal ortamında nemli ve az ışık ile sağlıkla büyüyen bitkiler için banyolar bulunmaz bir nimet.   Banyo Bitkileri Nelerdir ?
Devamını Oku
15.03.2023
Evcil Hayvan Dostu Bitkiler
Salon bitkileriyle evimizin eksik kalan dekorasyonunu tamamlarken yaşanmışlık, canlılık katıyoruz ancak küçük çocuklarımız ve birlikte yaşadığımız evcil hayvanlarımız varsa zehirli bitkilerin potansiyel tehlikelerinin de farkında olmamız önemlidir. Neyse ki, evinizdeki herkese güvenli ve sağlıklı bir ortam yaratmak için aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda toksik olmayan ev bitkisi var. Bu yazıda, toksik bitkinin ne anlama geldiğini, en popüler toksik olmayan bitkileri ve özelliklerini, toksik olmayan bitkileri nasıl seçileceğini keşfedeceksin! Toksik Bitki Ne Demektir?
Devamını Oku
10.03.2023
Büyük Salon Bitkileri
Evinizde tüm mobilyalarınız tam, dekoratif ürünler de aldınız, süslediniz ama bir soğukluk var. Sıcak bir ev ortamı yaratmak istiyorsunuz. O halde aradığınız sıcaklık canlı, yeşil yapraklı iç mekân bitkileri! Evinizin en güzel köşesini salon bitkinize ayırmalısınız. Salonunuzun ışık alan bir yerine büyük bir Deve Tabanı, Areka Palmiyesi ya da büyük yapraklı Starliçe koyarak hem dekorasyonunuzu tamamlayacak hem de aradığınız sıcak ev ortamını yakalayacaksınız. Arkadaşlarınıza iş tebriği olarak göndereceğiniz hediye Yuka bitkisi, radyasyon önleyici büyük boy Kaktüs ya da büyümesine şahitlik edecek büyük yapraklı bir Fil Kulağı bitkisi işyerinde kendine bir alan açmasını ve zaman ayırmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra oteller, hastaneler, okullar, ofisler, restoranlar, güzellik salonları, devlet kurumları gibi birçok işletmeye girdiğinizde bulunduğu ortama samimiyet katan salon bitkilerine rastlama olasılığımız çok yüksektir.
Devamını Oku
27.02.2023
Dekorasyonun En Önemli Anahtarı: BİTKİLER
Şehrin telaşlı yaşantısı insanları doğadan ve doğallıktan uzaklaştırıp apartmanlarda dört duvar arasında yaşamaya zorlasa da insanların doğaya olan ihtiyacı kendini çeşitli şekillerde belli eder. Yaşam alanlarımızda tercih ettiğimiz bitkiler dekorasyondaki görsel şölenin yanı sıra sulama, bakım gibi beraberinde getirdiği rutinlerle şüphesiz ki terapi etkisi de yaratır.
Devamını Oku
22.02.2023
Kalp Kalbe Karşı Bitkisi Bakımı
Kalp Kalbe Karşı Bitkisinin Bakımı Ceropegia’lar parlak ışıklı ortamları severler ancak bitkinizin direkt gün ışığına maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz. Direkt gün ışığına maruz kalan kalp kalbe karşılarda yaprak bozulmaları ve kurumalar görülmektedir. En belirgin diğer özellikleri havadar ortamları sevmeleri olup, neme çok fazla ihtiyaç duymazlar. Sulamalarının toprak kurudukça yapılması yeterlidir. Sulamada dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da köklerinde yer alan yumrularının fazla suda hızlıca çürüme göstermesidir. Bu nedenle fazla sulama yapmamak adına toprak kontrolüne özen gösterilmelidir. Kalp Kalbe Karşı Çiçeklerinin topraklarının geçirgen olması gerekir. (Geçirgen toprak; su ve havanın köklere ulaşabilme yeteneği) Saksı tercih edilirken drenaj deliklerinden fazla suyu atabileceği saksılar seçilmelidir. Bulunduğu oda sıcaklığı 10 derecenin altına düşmemelidir.
Devamını Oku
27.01.2023
Bodur Oya Ağacı Bakımı
Yapraklarındaki renk geçişleri Oya Ağacının çiçeksizken bile gösterişli bir bitki olmasını sağlar. Hızlı büyümesiyle çok fazla dikkat çekerken bahçe süslemelerinde kullanılmaktadır. Oya ağaçları görünüm olarak küçük ağaç veya çalı görünümlerindedir. Yaprakları ise koyu yeşil ve beyaz ile pembenin dışındamor yada kırmızı olarak görülmüştür. Bu süs bitkisinin peyzaj çalışmalarında çok fazla tercih edildiği ve kullanıldığı biliniyor.
Devamını Oku
25.04.2022
Texas Adaçayı Bakımı Nasıl Olmalıdır
Bu çiçekli çalı bitkisi Kuzey Amerika'nın yerel çalıları (Teksas ve Meksika'daki bölgelerden geliyor) muhteşem gümüşi yaprakları ve ilkbahardan yaza ve ilkbahara kadar açan ve lavanta-moru çekici çiçekleri var. 
Devamını Oku
27.01.2023
Akuba Japon Defnesi Bakımı
Yaprak rengi ile ön plana çıkan Akuba bitkisi , dış mekan yarı ve tam gölge alanlarda yetiştirilebileceği gibi iç mekandada kolaylıkla bakılabilmektedir. Aucuba bitkisi kirli havaya dayanıklıdır. Soliter, grup ya da sıralar halinde kullanılır. Peyzaj alanlarında bol gölge alan yerlerde kullanılmalıdır. Aucuba japonica “variegata” kültür formunun yaprakları altın sarısı renkli olup çok dekoratif bir süs bitkisidir. Tüketildiğinde toksik etkilidir.
Devamını Oku
27.01.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.